Witamy na stronie Wyrobów Babci Jasi!
Wyroby Babci Jasi
  • Lista wyrobów
  • Co nas wyróżnia
  • Gdzie kupić
  • Kontakt i zamówienia
  • Jak podać

Zjedz, jak lubisz!

Podsmaż lub podgrzej w wodzie. Z dodatkami lub bez.

Zobacz

Jak przyrządzić?

Pierogi są sprzedawane już ugotowane. Są też nasmarowane olejem. 

Podawać można je podgrzane na dwa sposoby. Podsmażone, albo z wody.  Jeżeli przy podsmażaniu uznacie, że są zbyt mało nasmarowane olejem, dodajcie dowolnego ulubionego tłuszczu. Przyrumieńcie z obu stron.
Żeby zjeść pierogi z wody, doprowadzamy wodę do wrzenia, koniecznie zmniejszamy ogień, wrzucamy delikatnie pierogi i powoli znów doprowadzamy wodę do wrzenia. Jak się tylko zacznie gotować, natychmiast wyłączamy gaz, wyjmujemy pierogi delikatnie łyżką cedzakową. Pamiętajcie, że cisto jest cienkie.

Smacznego!

Zamrażanie

Pierogi, uszka, kołduny i pielmieni Babci Jasi są naturalne – nie mają konserwantów. Dlatego ich data przydatności do spożycia jest krótka. I tak ma być. Skraca to czas, w którym mogą być bezpiecznie i smacznie zjedzone. Zatem, żeby go przedłużyć, można je zamrozić.
Pierogi są sprzedawane już jako wstępnie ugotowane, dlatego nie musicie ich ponownie gotować przed mrożeniem. Są też nasmarowane oliwą więc również nie trzeba tego robić jeszcze raz. Wystarczy je rozłożyć na tacce w jednej warstwie, możliwie nie stykając ze sobą. My zamrażamy w domu rozkładając je na pergaminie do pieczenia na górnej płytkiej szufladzie zamrażarki, służącej do zamrażania lodu w foremkach. W tej postaci wkładacie je do zamrażalnika na kilka godzin do zamrożenia.
Po zamrożeniu trzeba je przesypać do foliowych woreczków do mrożenia, szczelnie zamknąć i voila! Można je trzymać w zamrażarce przez kilka miesięcy.

Rozmrażanie

A po wyjęciu z zamrażarki najlepiej albo je najpierw rozmrozić w lodówce, a następnie wrzucić na patelnię lub ewentualnie przy braku czasu od razu wrzucić zamrożone na patelnię, ale na mały gaz i pod przykryciem. Ponieważ są to gotowane pierogi to rozmrażanie ich w gotującej się wodzie może spowodować rozmiękczenie ciasta. Ten sposób rozmrażania poleca się przy surowych (nie gotowanych wcześniej) pierogach. My jednak już nauczyliśmy się jak to robić, więc odgrzewamy je w wodzie, bo takie lubimy.

Gotowe w kilka minut!

Powered by Create your own unique website with customizable templates.